Nu veel horeca al maanden noodgedwongen dicht zit, blijft hotel Het Montferland open. Uiteraard conform alle geldende regels. Maaike Wijnands, opgegroeid in Stokkum en dochter van Ronald Wijnands van camping de Slangenbult werkt al vanaf de opening van het vernieuwde hotel- restaurant als bedrijfsleider. We kijken met haar terug op de afgelopen periode.
Maaike werkt sinds begin 2018 bij hotel-restaurant Het Montferland. Al haar hele werkzame leven werkt ze in de horeca. Op haar 14e begon ze al in de afwaskeuken bij Jos Aaldering, die toen ook al de eigenaar was van ’t Klaphek. Ze heeft ervaring opgedaan bij veel horeca zaken en voor Montferland was ze één van de drijvende krachten van het succesvolle restaurant Sizzles in Apeldoorn. Dat restaurant heeft ook een bib gourmand, dat zit tegen een Michelin-ster aan. Toen Het Montferland drie jaar geleden werd overgenomen door een nieuwe eigenaar, zag Maaike het als kans om dichter in de buurt te gaan werken, maar zag het vooral als uitdaging om het hotel-restaurant een nieuw gezicht te geven. En dat is gelukt. Het restaurant is compleet verbouwd met een nieuwe uitstraling, de menukaart is flink gemoderniseerd, de hotelkamers zijn opgefleurd en het aantal kamers werd uitgebreid naar totaal elf kamers.
De nieuwe look&feel heeft een warme, moderne uitstraling met natuurlijke elementen, zodat de omgeving ook weer terug komt in het interieur. Bij binnenkomst trekt de bar meteen de aandacht. In de lounge is er voldoende plek voor een heerlijk kopje koffie, smakelijke lunch of een mooi glas wijn. Ook kan de lounge worden gereserveerd voor bijvoorbeeld een feestelijke borrel en feestjes.
“Het was best even spannend in het begin of het publiek wat bij het oude Montferland kwam, ook weer naar de nieuwe zaak zou komen. Dat was gelukkig het geval en de reacties op de inrichting waren allemaal positief. Nadat we binnen klaar waren, hebben we ook het terras aangepakt en we hebben al meegedaan met de competitie beste terras van Nederland. We zijn bijzonder tevreden over de eerste 2 jaar. Ze werkt met een goed team, een combinatie van ervaren krachten aangevuld met enthousiaste jongens en meiden. De dagelijkse leiding is in handen van Dennis, Lennart en mij.
Sinds maart 2020 is het wel rustiger geworden. Van het ene op andere moment moest het restaurant dicht. We zijn altijd open gebleven voor hotelgasten, die gelukkig in eerste instantie ook in het restaurant konden eten. In de zomer kon het terras volop gebruikt worden en dankzij het mooie weer en omdat ons terras groot genoeg is, kon iedereen op 1,5 meter toch genieten van een hapje of drankje. Vanaf december zijn de maatregelen weer aangescherpt en is het aantal hotelreservering helaas weer wat minder geworden. Dus hebben we besloten om erbij te gaan bezorgen. Wat wij onder andere aanbieden is een driegangenmenu voor thuis en we hebben uiteraard ook als take-away. En dat zeven dagen in de week. Het menu is met een paar kleine handelingen op tafel te zetten. Vanaf deze week (18 januari) hebben we nu ook een daghap. Verder is onze borrelplank erg in trek. Het kan afgehaald worden of gratis thuis bezorgd. Ook hebben we speciale acties, zoals met kerst een complete brunch of voor Valentijnsdag een valentijnslunchbox voor twee.
Afgelopen week kwamen er twee mensen langslopen en die bestelden een koffie om mee te nemen, die zagen het arrangement van een overnachting inclusief ontbijt, met driegangen verrassingsmenu plus een glas bubbels en ze besloten ter plekke te blijven. Helaas kunnen we dan niet het eten serveren in het restaurant, maar moeten ze het eten afhalen bij de bar en kunnen ze het romantisch op de kamer opeten. Het is even anders, maar je bent er wel even uit, even weg van thuis. Vanaf de kamers heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en die avond ging het ook nog sneeuwen! Zo hebben we in ieder geval wat omzet en hebben wij ook weer wat te doen“
Maaike is blij dat ze nog kan werken en gasten ontvangen. “Mijn dienst begint nu om 12 uur, dan kunnen de mensen langskomen voor de take away. En zeker in het weekend komen er genoeg mensen langs die aan het wandelen of fietsen zijn. Als we nu hotelgasten hebben, zorg ik er als gastvrouw voor dat ze in de watten worden gelegd. Ook al zijn het maar twee kamers. Ik ben er dan wel vaak alleen samen met één van de koks, dus ik mis de gezelligheid van veel gasten en veel collega’s wel heel erg.”
In alles blijkt dat Maaike een geboren horeca medewerker is. Ze kent haar gasten, zorgt voor persoonlijke aandacht en weet een gezellige sfeer neer te zetten. Ook met haar kennis van wijnen, ze heeft een sommeliersopleiding gedaan, zorgt ze voor spannende combinaties met de gerechten vanuit de keuken.
Op dit moment is Het Montferland 7 dagen in de week geopend voor afhalen en bezorgen. Bezorging is gratis. Voor 18:00 ’s avonds besteld is de volgende dag afhalen of laten bezorgen. Afhalen kan iedere dag tussen 15:00 en 18:00 bij de bar! Meer info op www.hetmontferland.com of volg hun op Facebook